Meny Uthyrning Nu Stockholm
CLS-fix

Tips vid hyra av mixerbord

Att tänka på innan du ska hyra ljudbord/mixerbord

Se även tips om:  Högtalare | Ljud utomhus | Elverk | Discjockey | Karaoke

tips hyra mixerbord
 

När du vill hyra mixerbord till event & fest. Se följande faktorer & tips:

1. Ingångsnivåer:

Justera ingångsnivåerna för varje kanal korrekt för att förhindra distorsion och säkerställa optimal ljudkvalitet. Om du inte vet hur detta skall göras, fråga din ljudfirma eller läs mixerbordets manual.

2. EQ/Equalizer:

Använd mixerbordets utjämningskontroller (bas, diskant m.fl.) för att forma ljudet för varje kanal, förbättra/öka vissa frekvenser och minska/skära andra efter behov. Tips: Har du aldrig använt ett mixerbord och vill ha optimal ljudkvalitet rekommenderas att rådfråga eller hyra in en ljudtekniker.

3. Panorering:

Justera panoreringen (balans mellan högtalarna) för varje kanal i ditt mixerbord för att kontrollera stereobilden och skapa en balanserad mix.

4. Aux-sänd:

Använd aux-sändningar (AUX Send) för att dirigera/skicka ljud från enskilda kanaler till externa effektprocessorer, som reverb och delay eller monitorer.

5. Routing:

Planera dirigeringen av signaler i mixern, som att dirigera huvudmixen till utgången (L/R) eller t.ex. en inspelningsenhet.

6. Ljudutrymme/Headroom:

Gå igenom mängden utrymme som finns tillgängligt i mixern, vilket är skillnaden mellan den maximala ingångsnivån och den punkt där distorsion inträffar.

7. Förstärkningsstruktur/Gain:

Upprätthåll korrekt förstärkningsstruktur genom hela signalkedjan för att förhindra brus och säkerställa en signal av högsta kvalitet. Tips: Oavsett om mixerbordet har reglage av typen potentiometer eller skjutreglar så skall dessa aldrig behöva vara inställda på max.

8. Övervakning:

Var uppmärksam över mixerbordets övervakningssystem och att det fungerar väl, såsom hörlursutgångar och talkback-mikrofon, för att effektivt kunna kommunicera med artister och andra på scenen.