Meny Uthyrning Nu Stockholm
CLS-fix

Hur man kopplar högtalare, subwoofer, mixer

Vare sig du köper, hyr eller lånar en ljudanläggning så kan du ha nytta av denna enkla guide, bestående av text och bild. Den här sidan handlar om hopkoppling av ljudanläggning bestående av 2 aktiva högtalare + subwoofer och mixer. Visa kopplingsbild. Det kan variera lite mellan olika märken och modeller, men principen är den samma. Se även: Exempelbild på mixer. Lycka till!

Steg 1


1. Ställ ned volym.

Kontrollera först att alla enheters volymknappar (volume/level) och alla strömbrytare är helt neddragna samt avstängda. (1/10)

Steg 2


2. Koppla in ström.

Koppla in strömsladdar i samtliga enheter (högtalare, subwoofer, mixer) med de medföljande ström- eller apparatkablarna. (2/10)

Steg 3


3. Koppla mixer till subwoofer.

Koppla ihop mixerns Main Output (L/R) med subwooferns Input (1/2 eller Line In A/B) med 2 ljudkablar som passar för detta. (3/10)

Steg 4


4. Koppla subwoofer till högtalarna.

Koppla subwooferns två Output (Thru Out eller Line Out A/B) till var sin högtalares Input med 2 ljudkablar som passar för detta. (4/10)

Steg 5


5. Slå på ström i turordning.

Börja med att slå på strömmen till mixer, sedan till subwoofer och sist till högtalarna som står på högtalarstativen. Det är viktigt att man gör detta i rätt ordning för att minska risken att något går sönder. Avstängning sker i omvänd ordning. (5/10)

Steg 6


6. Skruva upp volymer.

Mixerns huvudvolym (Main Mix Volume / Master Volume m.fl. benämningar). ska vara helt neddragen/vriden till noll innan man höjer högtalarnas (1 subwoofer och 2 toppar) volymrattar så att dessa pekar rakt upp (halv volym). (6/10)

Steg 7


7. Starta ljud från mixer.

Starta din i mixern inkopplade enhet som du har musik på eller prata i inkopplad mikrofon samtidigt som du dels höjer huvudvolymen till hälften (Main Mix Volume / Master Volume m.fl. benämningar) samt även volymen för den kanal på mixern där ljudet, musiken, mikrofonen är inkopplad. (7/10)

Steg 8


8. Angående Telefon, Padda, Dator.

Om du använder dig av till exempel Spotify för att spela upp musik från din mobiltelefon, laptop eller padda ... se till att du har hög volym inställd på din egen musikenhet redan från början. För låg volym på mobil, padda eller dator och för hög volym på mixer kan leda till ett dåligt ljud som låter illa. (8/10)

Steg 9


9. Kontrollera varningslampor.

Stäm av att inga LED-lampor avs. Volym, Gain, Trim eller Limiter, lyser RÖTT. Om någon gör det måste volymen, signalen sänkas. Annars riskerar något att gå sönder. Läs mer i mixerbordets manual. (9/10)

Steg 10


10. Innan du stänger av.

När ljudanläggningen inte längre ska användas, gör i följande ordning: A) Skruva ned alla volymknappar. B) Stäng av strömmen för alla högtalare. C) Stäng av mixerns ström. D) Koppla ur alla kablar. (10/10)

 
 

Se bild nedan för enkel översikt.


Koppla två högtalare med en subwoofer
 


Nedan visas exempelbild på mixerbord. Det finna andra märken och modeller.

Bildexempel Mixer

Sist men abolut inte minst!

Var försiktig med ljudutrustningen. Alla högtalare kan spelas sönder. Tveka inte att ringa din ljudfirma om du behöver hjälp. Bättre med ett samtal för mycket än ett för lite. Koppla aldrig in ljudutrustning på samma ström, fas, eller ett vägguttag som El-element, Vattenkokare eller annan enhet med hög eller ojämn strömförbrukning. Och koppla definitivt ALDRIG in högtalare eller mixerbord till en El-uttag som styrs av en DIMMER. För dig som vill ha mer kunskaper om ljud, mixning och hur man kopplar en ljudanläggning, rekommenderar vi att du tittar vidare på LJUDTEKNIKERN . SE

Texten på denna sida är en förenkling av verkligheten för att den ska vara så lättfattlig som möjligt. Det finns olika sätt att koppla ihop ljudutrustning på, bland annat beroende på typ av utrustning, märke/modell. Hur man till exempel ställer in ett bra sångljud på ett mixerbord kan vara en hel vetenskap!