Meny Uthyrning Nu Stockholm
CLS-fix

Vad är en Subwoofer / Bashögtalare?

... och behöver man verkligen en?

En Subwoofer kan också benämnas Subbas eller Sub-bashögtalare.

Klicka här för: Utskriftsvänlig sida & länkning

Subwoofers är Högtalare som återger Basfrekvenser - Mörka toner

Om du behöver Subwoofers beror helt och hållet på vilket typ av ljud som ska produceras. Som exempel så behöver man oftast inte den här typen av högtalare om ljudet enbart innehåller höga frekvenser, alltså ljusa toner, som återfinns hos t.ex. en piccolaflöjt eller en falsettsångare.

Men avses musik, och då i synnerhet Hiphop, House och Techno, så blir subwoofern ett måste, om man vill kunna återge den musikens alla olika frekvenser. Även i PA (Public Address = Stor Ljudanläggning) för Live-framträdande av Orkester, Band och DJ's.

Olika storlekar av Subwoofers finns och vad du väljer är beroende av vilka andra högtalare som dom ska passa ihop med. Viktigt är att alla enheter i en ljudanläggning anpassas för varandra, annars leder det oftast till att något går sönder. Lite grann som att köra sin bil med olika hjulstorlek. Bilen håller en stund, men sedan brakar den ihop.

Denna typ av högtalare har ett frekvensomfång = 20–200 Hz. De absolut lägsta frekvenserna kan vara svårt att uppfatta med hörseln. Man brukar säga att Subwoofers flyttar luft och skapar ljudtryck. Om du varit i lokal med Club, Disco, Dans och rent fysiskt känt i din kropp hur basen dunkar så används sannolikt riktigt stora Subwoofers. Subwoofers/högtalarelementens storlek i baslådorna anges i Tum ("). Större Subwoofers har en tum-storlek mellan 15"-21".

Skillnaden mellan en Aktiv Subwoofer och en Passiv är att en Aktiv Subwoofer har en förstärkare inbyggd i samma låda som högtalarelementet, vilket har sina fördelar eftersom, i alla fall oftast, tillverkaren anpassat förstärkare och högtalare samt att man slipper en del kabeldragning. En Passiv Subwoofer kräver en extern förstärkare.

Olika benämningar finns också för hur dessa Subwoofers konstrueras. Där hörs ofta ord som Basreflex, Bandpass och Hornladdad m.fl. Vi berör inte detta närmare här.

I slutändan blir det dina öron och plånbok som avgör vad du vill hyra eller köpa. Därför ges tipset, för den osäkre, att alltid provlyssna innan du ska köpa eller hyra Subwoofer.