Meny Uthyrning Nu Stockholm
CLS-fix

Tips & Råd vid hyra av ljudanläggning

Det finns högtalare för olika ändamål, så ...

om Du funderar på att hyra från en ljudfirma kan det vara bra att ha en del svar till hands, innan den första kontakten tas. Det brukar underlätta val av utrustning och leder till ett bättre pris. Några av de viktigaste frågorna listas här:

01. Vad skall ljudanläggningen användas till? (tal, disco, live musik, studentflak m.fl.)

02. Hur många (antal) åhörare, publik m.fl. skall ljudanläggningen räcka till för?

03. Lokalens storlek (kvadratmeter och höjd) är viktig vid val av högtalare.

04. Material i Lokalens väggar, golv och tak (trä, sten, betong, tygbeklädd, ev. ljudisolering)

05. Vilken volym förväntar ni er av ljudanläggningen? (bakgrundsmusik, normal, tokhögt)

06. Till disco & dans, vilken typ av musik skall spelas? (behövs subwoofer/subbas?)

07. För live musik, hur många sångare och musiker behöver koppla in sig i mixerbordet?

08. Vill du ha leverans behövs leveransadress, leveranstid och datum.

09. Önskar du uppmontering, soundcheck/ljudtest och nedmontering av utrustningen?

10. Ska du hyra ljudanläggning för stor publik kan man behöva se över tillgången på ström.

11. Vid fakturering behövs bl.a. er faktureringsadress och ert organisationsnummer.

12. Ni som hyr ljudanläggning, utan leverans & montering, till ert studentflak bör noggrant kontrollera att strömförsörjningen är tillräcklig samt att elgeneratorn är av typen "inverter" vilket innebär att en sinusvågsväxelriktare levererar elström av kommersiell kvalitet för användning till frekvenskänslig elektrisk utrustning som till exempel datorer och aktiva högtalare med switchade nätaggregat. Dåliga elgeneratorer och ström har förstört många ljudanläggningar. Oftast är det du som kund som står ansvaret för hyrd utrustning.

Hur många WATT behöver man ?

Antalet WATT på en förstärkare, oavsett om den är inbyggd i en högtalare eller fristående, HAR INGET ATT GÖRA MED LJUDKVALITÉT! Tyvärr är det många som tror det. På grund av en generell missuppfattning av WATT så anger de flesta ljuduthyrare sina olika ljudanläggningar och Aktiva Högtalare i WATT (även vi). Vissa ljuduthyrare anger i RMS andra i PEAK eller MAX och en del hittar på vad som helst, bara det låter bättre än konkurrenterna. Följdaktligen innbär detta att en aktiv högtalare, av kvalitetsmärke, med uppmärkt effekt på 400 watt RMS kan låta bättre och spela rent med avsevärt högre volym än en annan, som är märkt 2.000 watt PEAK. Om du är osäker, be att få komma och lyssna på ljudanläggningen innan du lägger en bokning. Ibland visas, i information om högtalare, förkortningen SPL (Sound Pressure Level). Mer om vad det betyder kan du läsa här Vad är SPL? Det kan vara bra att ha en skeptisk hållning till presenterad info om högtalare. Fraser som "Spelar dunderhögt!", "Värsta kanonljudet!", "Dina grannar kommer att vräka dig!" o.s.v. används nästan uteslutande om högtalare och ljudutrustning av lägre kvalitet och med sämre konstruktion.

☏ 070-7156900