Meny Uthyrning Nu Stockholm
CLS-fix

Tips & Råd vid hyra av ljudanläggning

Det finns högtalare för olika ändamål, så ...

om Du funderar på att hyra från en ljudfirma kan det vara bra att ha en del svar förberedda, innan den första kontakten tas. Det brukar underlätta råd och val av utrustning samt ger ett bättre pris. Några av de viktigaste frågorna listas här:

01. I vilket sammanhang skall ljudanläggningen användas? (tal, disco, live musik, studentflak m.fl.)

02. Hur många (antal) åhörare, publik m.fl. skall er ljudanläggning användas för?

03. Lokalens storlek (kvadratmeter och höjd) är viktig vid val av högtalare.

04. Material i Lokalens väggar, golv och tak (trä, sten, betong, tygbeklädd, ev. ljudisolering)

05. Vilken volym förväntar ni er om ni hyr ljudanläggning ? (bakgrundsmusik, normal, tokhögt)

06. För disco & dans, vilken typ av musik skall spelas? (behövs subwoofer/subbas?)

07. För live musik ... antal sångare och musiker behöver koppla in sig i mixerbordet?

08. Vill du ha leverans behövs leveransadress, leveranstid och datum.

09. Önskar du uppmontering, soundcheck/ljudtest och nedmontering av utrustningen?

10. Ska du hyra ljudanläggning för stor publik kan man behöva se över tillgången på ström.

11. Vid fakturering behövs bl.a. er faktureringsadress och ert organisationsnummer.

12. För hyra av ljudanläggning, utan leverans & montering, till ert studentflak blir vårt råd att ni noggrant kontrollerar att strömförsörjningen är tillräcklig samt att elgeneratorn är av typen "inverter" vilket innebär att en sinusvågsväxelriktare levererar elström av kommersiell kvalitet för användning av frekvenskänslig elektrisk utrustning som t.ex. datorer och aktiva högtalare med switchade nätaggregat. Egen dålig elgenerator har förstört för många som hyr ljudanläggning. Ofta har du som kund hela ekonomiska ansvaret, avseende utrustning, om du ska hyra.

Hur många WATT behöver man ?

Antalet WATT i en förstärkare, oavsett om den är inbyggd i högtalare eller fristående, HAR INGET ATT GÖRA MED LJUDKVALITÉT! Tyvärr finns många som tror det. På grund av en generell missuppfattning av WATT så anger de flesta ljuduthyrare sina olika ljudanläggningar och Aktiva Högtalare i WATT (även vi). Vissa ljuduthyrare anger i RMS andra i PEAK eller MAX och en del hittar på vad som helst, bara allt låter bättre än konkurrenterna. Följdaktligen innbär detta att en aktiv högtalare, av kvalitetsmärke, med uppmärkt effekt 400 watt RMS kan låta bättre och spela rent med avsevärt högre volym än en annan, som märkts 2.000 watt PEAK. Känner du dig osäker blir vårt råd: Be att få komma och lyssna på en ljudanläggning innan du lägger en bokning. Ibland visas, i information om högtalare, förkortningen SPL (Sound Pressure Level). Mer om vad detta betyder kan du läsa här Vad är SPL?

Råd : Det kan vara bra att ha en skeptisk hållning till presenterad info om högtalare. Fraser som "Spelar dunderhögt!", "Värsta kanonljudet!", "Dina grannar kommer att vräka dig!" o.s.v. används nästan uteslutande om högtalare och ljudutrustning av lägre kvalitet och med sämre konstruktion.

Slutgiltigt råd : Jämför pris, service & kvalitet mellan olika ljudfirmor och sajter. Det brukar löna sig!

☏ 070-7156900