Batteridrift eller Generator?

Detta är första frågan att ställa sig, då det påverkar volymen (dB) man kan få ut ur högtalaren, beroende på energival.

I dagsläget finns inga batteridrivna högtalare som, för en överkomlig kostnad, kan spela upp musik/ljud på riktigt hög volym över någon längre tidsperiod. Så om väldigt högt ljudtryck är ett måste, glöm batteri. Det finns inget annat alternativ än en generator (Elverk). En generator drivs vanligtvis på bensin (miljöbensin), men det finns också dieselgeneratorer. Generatorn ska vara av typen inverter. Du kan läsa mer om det längre ned på sidan. Nackdelen för en generator, till skillnad från något som drivs på batteri, är att den väger en del. Men fördelen blir att man har ström som räcker för en stor ljudanläggning och att man kan ladda telefoner, datorer m.m.

Är tok hög volym inte viktigt?

Då kan absolut de batteridrivna högtalarna vara något för dig. Dom är dessutom smidiga.

Batteri högtalarna finns i alla möjliga storlekar. Men inte så många modeller har 8-12 tums element och inbyggd förstärkare på över 200 watt RMS. Det har helt enkelt att göra med vikten. Ju större högtalarelement och förstärkare desto mer kraftigt batteri krävs. Blir det alldeles för tungt går det inte att vare sig sälja eller hyra ut. Dessutom bör man ju kunna använda högtalaren i minst 3 timmar med bra ljud. Annars skulle ingen vara intresserad av att ha ett batteri i högtalaren.

Oftast är högtalarna som drivs på batteri lite dyrare att hyra. Det beror bl.a. på att företag som hyr ut dessa högtalartyper måste köpa/byta till nytt batteri ett par gånger per år. Detta för att maximera speltiden.

Se här för » hyra av batteridriven högtalare +/- mikrofon. Olika storlekar finns att välja.


Högtalare med inbyggt batteri.

Om du vill hyra en Generator så rekommenderar vi varmt att du/ni kontaktar » RAMIRENT (el & energi).
Generatorn ni hyr bör vara av typen "inverter", vilket innebär att en sinusvågsväxelriktare levererar elström av kommersiell kvalitet för användning till frekvenskänslig elektrisk utrustning som till exempel datorer och de aktiva högtalarna som har switchade nätaggregat. Dom är enkla att använda och kommer oftast fulltankade (miljöbensin). Full tank räcker 4 timmar eller längre. Och man kan ju alltid köpa på sig några plastdunkar med miljöbensin. Då har man ström för 10-15 timmar. Utöver ström till ljudanläggning kan man även ladda mobiltelefon eller dator. Givetvis kan du kombinera en högtalare med batteri OCH en generator för att ha en backup om batteriet skulle ta slut i förtid. Men det blir förstås lite dyrare då, och fler saker att bära omkring.


Generator / Elverk.

» Här finns högtalare att hyra som passar bra till generator. Dessutom är dom rätt stryktåliga.