Vad betyder SPL?


... och vad innebär det för högtalare?

SPL är förkortning för Sound Pressure Level
= ljudtrycksnivå.

Det är den ljudnivå (volym) som återges av en högtalare vid en viss effekt, vanligtvis uppmätt en (1) meter framför högtalaren. Max SPL är hur högt högtalaren klarar av att spela innan den går sönder eller börjar låta riktigt dåligt.

De flesta ljudanläggningar & PA som används till Levande Musik eller Disco brukar ha en MAX SPL (per högtalare) som ligger mellan 100-130dB. Men, bara för att göra allt krångligare, så finns det tillverkare som uppger SPL som avviker från standard, genom att skriva SPL som "Quarter-space" eller till och med "Eight-space". Vilket ger en högre SPL.

Bra bilder och mer info om ljudupptagning finns här.
(The Sound Reinforcement Handbook: books.google.com)

Så vad är SPL till för nytta då? Se det som en fingervisning för information om högtalarens ljudtryck. Men, det enda tipset och rådet värt något, är att själv lyssna och avgöra om man tycker att det låter bra och att volymen räcker till för ändamålet.
mer information (på engelska)
(acoustic-glossary.co.uk/sound-pressure.htm)


Så här mycket motsvarar decibeltalet:

 30 ㏈ - Ventilation på kontor.
 60 ㏈ - Normalt samtal.
 70 ㏈ - Dammsugare.
 80 ㏈ - Stark trafik.
 90 ㏈ - Motorsåg.
110 ㏈ - Rockkonsert.
120 ㏈ - Smärtgränsen.
130 ㏈ - Jetplan 25 meter bort.
150 ㏈ - Gevärsskott.
170 ㏈ - Kanonskott.
180 ㏈ - Trumhinnan brister.
190 ㏈ - Atombomb.
Källa: Miljöförvaltningen Stockholms stad

Läs även: Så fungerar hörseln - WIKIPEDIA
(sv.wikipedia.org/wiki/Hörsel)

Antalet watt på en förstärkare, oavsett om den är inbyggd i en högtalare eller fristående, har inte så mycket att göra med vilken ljudkvalitet som kan levereras. Det är själva kvalitén på högtalarens element och förstäkare samt hur högtalarlådan blivit konstruerad, som avgör hur det låter. Som exempel har vi, här på UNS uthyrning, aktiva (ampade) högtalare som av tillverkaren har ett uppgett watt-antal på 600W, och dom inte bara låter bättre, utan spelar även upp mer än dubbelt så hög volym som en del andra av våra högtalare, med angiven effekt på 1.000 watt. Något att begrunda inför hyra eller köp!
© www.uns.nu